Slovenië

Een prachtig land dat voor iedereen wel wat te bieden heeft…

Ga je voor de natuur om er lekker te wandelen of fietsen dan is dit land zeker aan te raden. Of ga je liever voor de zon en de zee? Ook dan kun je goed in Slovenië terecht. Maar ook voor een stedentripje of gewoon om lekker te relaxen zijn er genoeg plekken om te bezoeken. Ik ben sinds een aantal jaar fan van Slovenië. Mijn favoriete plek (tot nu toe) is meer in het noordwesten dichtbij de grens met Oostenrijk. Hier vind je de Julische Alpen en zijn de Karawanken de natuurlijke landsgrens tussen Oostenrijk en Slovenië.

Mijn uitvalbasis is Radovljica, een oud historisch dorp (de eerste benoeming van het dorp dat is gevonden komt uit 1296), waar je van daar uit genoeg mooie pareltjes kunt bezoeken per auto, fiets of zelfs wandelend. Je hebt er de oude dorpskern waar de kerk het middelpunt is en van oudsher alle gebouwen en huizen eromheen staan. Je vind hier oa het Gostilna Lectar (museum) waar ze nog steeds in traditionele kleding en op de oude historische manier hun peperkoek harten maken met een, op honing gebaseerd, deeg. Ook zijn er een aantal terrasjes waar je heerlijk kunt genieten van een hapje en een drankje of neem een lekker ijsje mee en loop naar een prachtig uitzichtpunt waar je van een geweldige zonsondergang kunt genieten.

Vanuit Radovljica kun je met de auto, fiets of (voor de echte actievelingen onder ons) wandelend verschillende plaatsen bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan Brezje, het meest bekend om de basilicum genaamd Marije Pomagaj, waar veel pelgrims komen met ook een heuse bedevaart op 24 Mei. Velen komen hier, niet alleen om te bidden (de foto’s met hun gebeden erbij achter het altaar maken je echt wel even stil), maar ook om gewoon even de kerk te bekijken of in de tuin erachter rond te lopen. Ook aan te raden is Begunje na Gorenjskem. Hier vind je een kasteel dat gebouwd is in de 15de eeuw en wat een behoorlijke geschiedenis heeft. Het heeft vroeger gediend als vrouwengevangenis voor, het toenmalig, Joegoslavië. In de 2de wereldoorlog werd het in beslag genomen door de nazi’s en diende het als hoofdkwartier voor de gestapo. Na de oorlog werd het een Joegoslavisch werkkamp voor politieke gevangenen en tegenwoordig is het een psychiatrisch ziekenhuis waar een deel van het kasteel is opgezet als museum en memorial toegewijd aan de slachtoffers van de oorlog en kun je een begraafplaats van een massagraf bezoeken.

Een absolute aanrader is de bekendere plaats Bled. Hier vind je het meer van Bled met het enige eiland dat Slovenië heeft. Deze plaats wordt veel bezocht om verschillende redenen:

  • Je kunt er rondom het meer wandelen, fietsen of neem het treintje dat er rond rijdt.
  • Gezellige restaurants en terrasjes rondom het meer. Zelfs toenmalig president Tito, van Joegoslavië, heeft hier een zomerverblijf laten bouwen. Een lokale lekkernij is de Bled cream cake, een soort van tompouche, dat heerlijk bij de koffie/thee is.
  • Je kunt zwemmend of met een bootje naar het eiland. Hier staat een kerk dat je (tegen betaling) kunt bezoeken en waar je binnen in de kerk de wensbel kunt luiden. Of leg je handdoekje neer langs de kant van het meer en geniet gewoon lekker van de zon.
  • 130 meter boven het meer op een kliff vind je het kasteel van Bled dat dateert uit het jaar 1004. Hier heb je een prachtig uitzicht, museum, restaurant en kun je verschillende plekken in het kasteel bezoeken.
  • Vanuit Radovljica kun je via een fietspad langs de grote weg naar Bled fietsen/wandelen of je neemt een alternatieve route langs de rivier Sava en fiets/wandel je ook door pittoreske dorpjes heen.

Een mooie stad om te bezoeken is Ljubljana, ideaal voor een stedentripje. Het is de hoofdstad en tevens ook de grootste stad van Slovenië. Ook hier vind je een historisch centrum, een gezellig stadsdeel om te winkelen en restaurantjes dat aan de Ljubljanica rivier liggen die dwars door Ljubljana zelf gaat. Ook zijn er verschillende grotere winkelcentrums te vinden in andere steden zoals bijvoorbeeld in Kranj. Waar je in Slovenië niet omheen kunt is Triglav National Park. In het oostelijke deel daarvan vind je de Vintgar kloof met de Radovna rivier die er doorheen gaat en de vele grote en kleinere watervallen. Je kunt door de kloof wandelen via een pad met houten bruggetjes dat zo’n 1.6 km lang is…

Over het algemeen zijn de zomers van Slovenië vrij zonnig. Wil je daar ook zee en strand bij dan rijd je iets zuidelijker. Ook een bekende plaats wat daar ligt is Koper en ligt in Istrië aan de Adriatische kust. Ik ben er deze zomer voor het eerst 1 dagje geweest. Even wat anders dacht ik… Onderweg vanuit Radovljica veel zon en het werd steeds warmer. Daar aangekomen was het bewolkt en begon het te regenen! Dan nog is het een leuke plaats om te bezoeken met een grote haven erbij. Niet alleen voor de grotere vrachtschepen maar ook voor jachten of de kleinere vissersboten. Let wel op: op zondag zijn veel winkeltjes en de markt gesloten (ik had van te voren betere research moet doen haha). Ook kun je van hier uit weer een bezoekje brengen aan Italië en ligt Triëst ongeveer 20 km van Koper vandaan.

Zoals je dus kunt lezen kan ik zeker Slovenië aanraden. En niet alleen om bovenstaande redenen. De prijzen liggen over het algemeen een stuk lager dan in Nederland (afgezien van de hele bekende toeristische plaatsen). Dat is dus extra genieten als je uit eten gaat of een terrasje pakt. Een extra ijsje kan ook geen kwaad en velen nemen dan ook wat extra’s mee terug naar Nederland. En dit zijn nog maar een paar mooie plekken in Slovenië. In de winter kun je er ook goed terecht in verschillende gebieden voor wintersport. Voor mij nog genoeg te ontdekken in de aankomende jaren…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s